Volela bih sam ovo znala pre nego što sam počela svoj posao!

Kreativna industrija

U samostalnu karijeru i novi oblik rada „sam svoj gazda“ ušla sam potpuno, neplanirano i sad vidim, potpuno nespremno! Bez obzira na godine života ili godine iskustva, biti samostalan u vođenju posla, firme, karijere je zaista veliki „zalogaj“ za svakoga ko nikada nije samostalno radio. Drugo, naši roditelji su živeli u socijalizmu gde su radili za državu i sistem koji je potpuno drugačije funkcioniše od privatnog posla. Zapravo, većina je bila zaposlena u državnim firmama i sve što su vas mogli naučiti, svelo bi se na poslovicu „Veži konja gde ti gazda kaže“, a to u privatnom poslu, preduzetništvu ili karijeri nema nikakvog smisla!

I počeli ste novi posao. A ja bih vas pitala, da li se i vama desilo da ste uleteli u nešto potpuno novo i nepoznato, jer vam je to bila želja i izazov, a potom ste počeli da otkrivate „prečice“ do ciljeva, sopstvene greške i nešto što je trebalo da uradite ranije, a niste?

Ako jeste i ako prepoznajete sebe i svoje korake u ovom, verujem da će vam naredni redovi i moje iskustvo pomoći da ubuduće, ne ponavljate iste greške!

 

  1. Niko nas ne uči da budemo preduzetnici!

Ako mislite da se preduzetnici rađaju, grešite! Postoje samo osobe koje imaju više samopouzdanja u sebe i više sklonosti ka jednoj vrsti posla. To je najčešće, prodaja jer oni koji su nam primer za uspeh jesu uglavnom, oni koji su bogati, a oni su, često zaradilo novac trgujući.

No, ako niste završili ekonomiju, niti ste s rođakom prodavali robu, od malih nogu, verovatno nemate potrebno iskustvo da krenete samostalno u posao prodaje.

Pored toga, ako ste ceo život radili kod nekog poslodavca i nikada niste ništa radili samostalno, onda vam ni preduzetništvo nije blisko, zar ne? Da li vam je neko, nekada rekao šta treba da budu vaši prvi koraci kada registrujete firmu? Da li znate kako da napravite budžet, znate li šta su prihodi, rashodi, dobit, kako da izračunate troškove?

Činjenica je da nas ne uče kako da radimo samostalno, već kako da radimo za sistem ili za drugog. Prvi korak koji treba da uradite jeste da završite kurs preduzetništva ili bar kratku obuku kako da počnete sopstveni biznis!

A potom:

 

  1. Napravite biznis plan za svoj posao

Volela bih da sam imala nekog, ko bi mi pokazao kako se pravi dobar biznis plan, pre nego što sam napustila korporaciju i počela svoj posao. Biznis plan nije važan samo za nove projekte (to važi za korporaciju), već i za sopstveni posao, ako napustite korporaciju! Zašto je bitno napraviti biznis plan? Zato što će vam on dati sve odgovore koji su vam potrebni za razvoj biznisa, tako ćete postaviti ciljeve, planovi i što je najvažnije, postavićete finansijski okvir razvoja vaše firme. Biznis plan će vam biti kao mapa razvoja i kretanja firme, navigacija kuda treba da skrenete, ako dođete do slepe ulice, koliko troškova mesečno treba da pokrijete, itd.

Dakle, ako uradite prvi korak, upišete seminar preduzetništva, onda verovatno, možete da zakoračite nekoliko koraka unapred, jer biste u okviru samog seminara trebalo da prođete i izradu biznis plana.

 

  1. Imate li mentora?

Veoma važan korak za razvoj, poslovanje i napredak jeste da imate mentora. To svakako treba da bude osoba koja zna da je vaš mentor i na koju svakako možete da se oslonite u poslu. Ona treba ne samo da rešava vaše dileme i da vam pomaže oko problema i nedoumica, već i da aktivno učestvuje s vama u razvoju posla.

Ne računajte na roditelje, kolege, prijatelje i poznanike koji će „uskočiti“ s dobrim savetom kada to bude potrebno. To zaista može biti tako, ali verujte mi, neće biti dovoljno za vas niti za vaš biznis! Jednostavno je potrebno da je imate, nekoga ko je veoma upućen u vaše ciljeve, aktivnosti, ko je učestvovao u izradi biznis plana, ko je aktivan sa vama i uvek je tu s konkretnim odgovorom. To ne mora biti osoba koja se bavi, isključivo, mentorstvom, već osoba koja ima dobro iskustvo u razvoju poslovanja i koja zna i želi da prenese svoje znanje na druge.

Kako platiti ovakvu osobu? Ako nemate veliki novac na koji možete da računate, onda se uvek možete dogovoriti o „konsaltingu“ na duže staze i procentima od dobiti, naravno, ako to odgovara vašem mentoru.

U suštini, sva tri koraka koja sam navela znače da ste dobro uradili prvi korak i da se treba držati dobrog biznis plana, zar ne? Ako se biznis plan nije dobro pokazao, treba ga zameniti boljim ili unaprediti, tj. prilagoditi novim okolnostima.

Za 7 dana očekujte novi blog o ovoj temi.

 

Pogledajte i ovo:

 

 

Leave your comment