Kako razvrstati svakodnevne obaveze?

 

Ulazim u dan i jurim kao sumanuta, danima unapred kristališem prioritete i uvek osećanja pobede razum, i zato nisam savršena i sjajna, već podnošljivo prosečna i relativno uspešna i voljena mama.

Prioritet 1: da su čeljad sita

U eri posta i zdrave ishrane, brige o zdravlju, ja sam ona debeljuškasta rumena mama, koja gleda da su deca sita! A na drugom mestu mi je dovoljan broj sati za spavanje, jer kad deca to poremete svе pada uvodu i nema šansi da su skocentrisani, veseli i da im imunitet odoleva virusima oko njih.

 

Prioritet 2: da sve vratim na svoje mesto

Čula sam jednom prilikom teoriju jedne jako pametne žene, da se ozbiljno razbolela jer je sve u kući stavljala na svoje mesto i sve doterivala i ulepšavala, ispravljala i sebe terala da sve mora da uradi i  da sve mora da skuva i da sve mora da pročita i polako se razboljevala i posle izlečenja sebi je obećala i neuredan stan i nenamešten krevet … i neoprane sudove do sutradan ujutro…

Uvek se okrenem iza sebe i gledam šta sam za sobom ostavila, i tek kad sam mirna i zadovoljna odlazim iz stana… opsesija ili sam lenja i želim kad dođem kući da uživam i odmaram u sređenom ambijentu.

Išla sam jednom prilikom kod specijaliste za dušu i dao mi je jedno objašnjenje i od tada se držim njega: Ništa se NE MORA….. a drugo na pitanje – Kako si?  Ja sam nedužno odgovarala: „Odlično“…

A on mi je na to rekao: Pogrešno, tačan odgovor je: „Ovako sam kako jesam“.

Život je šahovska tabla sa crnim i belim figurama, on u sebi ima i bele i crne trenutke i što pre to shvatimo i prihvatimo, mi pobeđujemo!

 

Prioritet 3: odabrati šta nam je prvo činiti u nizu obaveza

Foto: freestocks.org

Budim se često nestvarno srećna i zadovoljna …umivam se i polako postajem svesna realnosti, obaveza, problema, iščekivanja i neizvesnosti i trenutno nerešivih situacija i osmeh sa lica zamenjuje ozbiljnost i nervoza.

Pokušavam da se kocentrišem uz toplu kafu i miris lepog doručka uz graju mojih naslednika… razmišljam i izdvajam:

  • deca – doručak i put do škole – urađeno
  • ručak – spremljen još u nedelju – urađeno
  • agenda za celu nedelju popunjena – urađeno
  • sastanci se nižu – uspešni dogovori – urađeno
  • krema i šampon i još neka kozmetika u DM – urađeno
  • Teodor novi Transformer – pauza za ručak – urađeno
  • dogovor sa kumovima za vikend – urađeno
  • prehlada me napada, vitamini i magnezijum uz limunadu i polako pobeđujem virus….

 

Prioritet 4: Novogodišnja atmosfera u kući

Lampice i jelka, ukrasi i novogodišnje čarape sa irvasima, čajevi i topla čokolada, keksići sa čokoladom i okupljanje i smejanje, novogodišnje i božićne filmske bajke. I puno puno knjiga….

 

Prioritet 5: ostati svoja!

Foto: Pixabay.com

Malo bora oko očiju i godina više u biografiji, ali u duši ista Sanja u 501-cu i starkama, devojka koja je ostala u meni od trenutka kada sam se srela sa srodnom dušom u ušla u svet odraslih, u svet roditelja i zaposlenih građana…

Prioriteti se s godinama menjaju, ali jedan ostaje uvek u meni i sada u mojoj porodici, što više osmeha, lepih razgovora i atmosfera i bogatih sećanja za moje anđele kada porastu da se u mislima uvek mogu da vrate u toplo okruženje porodice i da kad odrastu imaju uzor ka kome mogu da streme i grade porodicu po ugledu na naše gnezdo koje smo zajedno svili.

Leave your comment