„Control Freak“ ili nezajaživa želja za kontrolom

yellow

 

Rad na sebi

Žene su često nezadovoljne: debljinom usana, klempavim ušima i krivim nosem, malim grudima i borama. Ispravljaju svoj izgled, idu na dijete, vežbaju u teretani, operišu se i čekaju rezultat lepše verzije sebe.

Ja radim na boljoj verziji sebe. Radim na poboljšanju karaktera, na dodatnom obrazovanju i učenju. Želim da nepravilnosti karaktera ispravim ako je ikako moguće ili bar da ublažim. Želim svojim primerom da pokažem da želja da budem dobra i još bolja za moje bližnje ne meri godine kada sam rešila da se promenim. Pa i sama želja da pokušam da postanem bolja verzija sebe treba da bude dobar primer mojim mališanima u ovo surovo, plastično, izoperisano i izveštačeno vreme 21. veka.

 

Zastani i napravi pauzu 

Za početak uvodim polako ali sigurno pravilo: napravi pauzu. Zastani.“ Izbroj do 100“. „Ugrizi se za jezik“. „Ispeci pa reci!“ Pravilo da ne brzam, da natenane donosim odluke i da odmaram između poslova. Odmor u šetnji, nekoj lepoj pesmi ili miru koji jednostavno nedostaje. Osetiti trenutak mira i tišine. Pauza u jurnjavi i dešavanjima koja boje dan. Zelenilo bilo kakvo i pogled u njega, u krošnju drveta, u travu.

 

 

Control Freak ? Ko? Ja?

Pre nekih nedelju dana, draga i dobra osoba, koja je ušla u moj život u najboljem mogućem trenutku na najbolji mogući način i dnevno sa njom provodim i preko 8 h dnevno, iskrena Strelka,  skrenula mi je pažnju na moju karakternu crtu koja i nije za pohvalu. Kakav udar i kakvo osveženje iskrenošću i direktnošću bez uvijanja u „oblande“. Skrenula mi je pažnju da sam ozbijan „Freak Control“. Zbunih se  i zapitah – zar stvarno? Razmišljala sam dugo i analizirala sve tekstove koje sam pronašla o toj osobini kod ljudi. Našla sam sebe u skoro 90% opisanih primera.

Te osobine: da govorim mojima šta treba da rade i kojim redosledom i ponavljanje istih rečenica sa uputstvima i zvanje i kontrolisanje da li su uradili kako sam ja rekla da treba da urade. A tek moja ubeđenost da sve to radim za njihovo dobro.

Kakvo otrežnjenje. Shvatam da ta osobina može biti korisna u poslu, ali ne  u porodici. Moram poraditi na oslobađanju od te sada i meni mrske osobine.

Rad na sebi je tako izazovan. Osećaj da možeš poboljšati verziju sebe na još bolji model, i prijatniji i draži za okolinu.

 

Razmisliti  

Pre poziva i davanja direktiva razmisliti i dobro odmeriti svoje reči. Kako je to teško. Ujedam se za jezik i gasim telefon da ne bih kontrolisala da li je sve onako kako želim i mislim da treba da bude. Brojim do 100 i čekam da želja za kontrolom prođe.

Mislila sam da je ta moja loša osobina u stvari dobra i pametna, i da će dobro da nam donese.                   Sve funkcioniše, ali posle iskrenog razgovora sa decom i mojim dragim, mojom majkom shvatam da im i nije tako lako sa mnom. I da moram da popustim.

Silikon za bolju verziju mene su: dobre pauze, „brojanje do 100“ pre nego što kažem ono što želim,  „ujedanje za jezik“ i pozitivni ljudi oko mene i uz mene.

Tako je vredno sagledati sebe i imati ljude pored sebe koji su iskreni i koji imaju hrabrosti da kažu i nešto loše o nama što valja korigovati i na taj način postajemo još bolji za sebe i svoje bližnje.

 

Razgovor sa ćerkom

Kako je dobro izbaciti iz sebe istine i sumnje, misli i strahove!

Osloboditi se uloge jake i nesalomive i postati krhka i osetljiva, osećajna i ranjiva žena.

Prija. Najviše volim lepa popodneva i večeri sa mojom mezimicom u kojima mi se poverava ali i ja njoj.

I dugo dugo pričamo.

Ogoliti dušu i otvoriti srce pred svojim detetom, biti iskrena i spontana. Kako sam se samo lepo opustila i ispričala sa svojom ćerkom. Gledala me i pažljivo slušala i delila nesebične i pametne komentare, onako kako samo dečije srce može. Slatko sam se ismejala i saslušala savete moje zrele ćerke sa svojih nepunih 12 godina. Lepotica sa kojom mogu otvoreno da pričam i kažem joj istinu.

 

Strelka Hvala na streli, zahvaljuje ti se Strelka od srca!

 

Leave your comment